Geir Sandberg (50) er ny daglig leder av Frikirketorget, som er fellesarbeidet i Den Evangelisk Lutherske Frikirke.
Geir Sandberg ble presentert for alle Frikirkens ansatte under Predikant og Arbeidermøtet i Stavern, til stor jubel. Daglig leder skal ha det administrative ansvaret for alt fellesarbeidet i Frikirken, Frikirketorget. Med seg i lederteamet har daglig leder satsingsledere innen misjon, menighetsutvikling, medarbeiderutvikling og barn og unge(FriBU). Geir Sandberg har til nå vært avdelingsleder ved Storhamar videregående skole i Hedmark fylke. Sandberg har også lang erfaring fra Frikirken, både som misjonssekretær (1988-1992) og som pastor i Vågsbygd Frikirke (1992-1999) og Hamar og Stange Frikirker (1999-2004). De senere år har han tatt mer utdannelse innen ledelse og personalutvikling, og arbeidet i Løten kommune, i ulike lederstillinger. De to siste årene har han vært avdelingsleder ved Storhamar videregående skole. Synodeformann Arnfinn Løyning er svært fornøyd med at Geir Sandberg sa ja til stillingen som daglig leder på Frikirketorget, tidligere ”Synodekontoret”. Løyning trekker fram Sandbergs erfaring som teambygger, handlekraftig endringsleder og erfaring fra Frikirken som frivillig og ansatt, som betydningsfullt for ansettelsen.
- Hva er din motivasjon for å søke og takke ja til denne jobben?
- Jeg ønsket meg tilbake til kristen heltidstjeneste, men opplevde ikke at pastor var aktuelt i denne omgang. Når jeg så de store endringene som er foreslått, ble jeg tent av å få være med å utvikle Frikirken og fellesarbeidet videre framover, sier Geir Sandberg til Budbæreren. - Jeg synes det er svært spennende at det er enda tydeligere fokus enn tidligere på menighetene som fundamentet for alt vårt fellesvirke, og hvilke behov og ønsker menighetene har for fellesarbeidet. Jeg ser fram til å reise rundt og besøke menighetene for å få del i deres gleder og utfordringer og lytte til deres styrker og behov. Jeg blir motivert av å tenke utvikling og endring og trives svært godt med å ta del i og gjennomføre utviklingsprosesser. Jeg opplever Frikirken som en sunn og dynamisk kirke, som har større potensiale enn vi har sett hittil, sier han.
- Du har uttalt at du mener Frikirken nå har tatt noen modig grep med omorganisering og omstrukturering. Kan du utdype dette?
- Jeg er klar over at det over mange år har vært utfordringer med den strukturen som har vært med selvstendige styrer for ulike arbeidsområder, selv om Synodestyret har hatt det øverste ansvaret. Det som tidligere kanskje var en styrke, med at mange frivillige har vært involvert i mange styrer og råd, har også gjort det mer tungrodd å få til en helhetlig ledelse av kirkesamfunnets fellesarbeid. Det er alltid vanskelig å ”komme seg opp” av dype spor man har vært i lenge. Mange ønsker trygghet og stabilitet, og nytenkning kan være truende. Synodestyret har hatt mandat til endring, og har ivaretatt sitt lederskap på en modig måte, ved å gjennomføre endring uten at det har vært en prosess over mange år. En kristen organisasjon i Norge hadde for mange år siden et motto for sin generalforsamling: ”Mot nye mål i fedrenes spor!” Det Synodestyret nå har bestemt blir vel heller ”Mot Fedrenes mål i nye spor”, og er nok mer riktig. Så langt jeg har erfart hittil virker det også som prosjektgruppen har hatt en god hånd med både å være målrettet og samtidig involvert mange i prosessene som har foregått, sier Geir Sandberg til Budbæreren.
Les resten av intervjueti papirutgaven av Budbæreren.